Стихійна торгівля – це реальна загроза життю і здоров’ю людей!!!

//Стихійна торгівля – це реальна загроза життю і здоров’ю людей!!!

Стихійна торгівля – це реальна загроза життю і здоров’ю людей!!!

2022-09-20T09:04:15+00:00 20 Вересня 2022|

Наразі в умовах повномасштабної війни з РФ набули широкої популярності проведення благодійних заходів по збору коштів на підтримку воїнів ЗСУ. Територіальні громади Київщини організовують стихійні торгівлі з реалізації харчових продуктів (тортів, тістечок, сирних десертів, бургерів, домашніх ковбас та інших), виготовлених мешканцями в домашніх умовах, які мають високий ризик для здоров`я людей.

Законодавством України продаж харчових продуктів, які супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку, дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу, експлуатація яких погоджується з відповідними контролюючими організаціями. Все інше підпадає під стихійну торгівлю.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях. Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей (на вулицях, привокзальних площах, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі. Приватні особи, які виготовляють та реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. В разі отруєння продуктами з такого «базару» потерпілому не буде на  кого пред’явити позов до суду.

Нажаль, на сьогоднішній день у Київській області зареєстровано спалах на гостру кишкову інфекцію серед 12-ти постраждалих в результаті благодійного заходу, де реалізувалися продути власного виробництва.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Характерні ознаки кишкової інфекції:

– слабкість;

– головний біль;

– блювання;

– болі в животі;

– підвищення температури;

– пронос.

УВАГА: при появі симптомів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

  • дотримуватися правил особистої гігієни;

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

  • користуватися індивідуальним посудом;

  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І СВОЇХ РІДНИХ!!!

Авторизація
*
*
Напишіть відповідь: 1   +   1   =  
Реєстрація
*
*
*
Генерація паролю
WordPress Lessons Розробка та підтримка сайту - ТОВ "РОЯЛТІ ГРУПП"